2011. február 24., csütörtök

Farsangi-Fánk

Hozzávalók:
4 dkg friss élesztő
(kocka)
1,25 dl langyos tej
10 dkg cukor
50 dkg finomliszt
1 csípet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2 tojás
7,5 dkg puha vaj
15 dkg sárgabarack,szilva,vagy málnalekvár
Ezenkívül:
liszt a munkafelületre
1 kg kókuszzsír a kisütéshez
2 evőkanál porcukor
Az élesztőt egy tálba morzsoljuk,a tejjel és 1 teáskanál cukorral elkeverjük,és úgy kb:15 percig letakarva pihentetjük.Ezután a liszt felét a maradék cukorral, és a sóval, a citromhéjával és a tojásokkal a kovászhoz keverjük. A vajat és a maradék lisztet erőteljesen hozzágyúrjuk, és addig dagasztjuk amíg el nem válik az edény falától.
Lefedve 45 percig kelesztjük!
Majd a tésztát még egyszer jó erősen átgyúrjuk,és lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, egy 8 cm átmérőjű csészével 24 db kört szaggatunk belőle. 12 darab közepébe 1-1 teáskanál lekvárt teszünk rájuk,majd a szélüket vízzel megkenjük,és 1-1 üres tészta kört teszünk rá. A szélüket összenyomkodjuk majd letekerjük őket egy konyharuhával, és még 30 percig kelesztjük. Közben a zsiradékot felforrasztjuk és a fánkokat mindkét oldalukon adagonként úgy 4-5 percig sütjük.Végül porcukorral meghintjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése