2011. február 9., szerda

Farsangi Fánk

Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 4 dkg friss élesztő (1 kocka)
  • 1,25 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 7,5 dkg sárgabarack,-szilva vagy málnalekvár
Ezenkívül:
  • liszt a munka felületre
  • 1 kg kókuszzsír a kisütéshez
  • 2 evőkanál porcukor a megszóráshoz
Az élesztőt tálba morzsoljuk,a tejjel és a 1 teáskanál cukorral elkeverjük, és kb: 15 percig letakarva kelesztjük.Ezután a liszt felét a maradék cukorral, a sóval, a citrom lereszelt héjával meg a tojásokkal a kovászhoz keverjük. A vajat és a maradék lisztet erőteljesen hozzágyúrjuk, és addig dagasztjuk amíg a tészta el nem válik az edény falától. Lefedjük úgy 45 percre és kelesztjük. Majd a tésztát még egyszer jó erőteljesen átgyúrjuk, és lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. Egy ( 8 cm átmerőjű csészével) 24 db kört szaggatunk ki belőle. 12 darab közepére 1-1 teáskanál lekvárt vagy zselét teszünk, a szélüket vízzel megkenjük, és 1-1 üres tészta kört teszünk rájuk, végül a széleket összenyomkodjuk. A már majd nem kész fánkokat egy deszkán konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Közben a zsiradékot felforrósítjuk, és a fánkokat adagonként mindkét oldalukon 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kissé lecsöpögtetjük, és porcukorral meghintjük őket.

Elkészítési idő: 40 perc Kelesztés: 1/ 1,2 óra Sütési idő adagonként: 10 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése