2011. szeptember 23., péntek

Bárányhúsos Táska

Hozzávalók!
Tésztához.
30 dkg finom liszt, 1 tojásfehérje, 1/2 citrom leve, 1/2 teáskanál só, 25 dkg vaj.
Töltelékhez.
30 dkg báránycomb, 15 dkg fehér hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 dkg sárgarépa, 3 evőkanál olívaolaj, 8 dkg kifejtett borsó, só, frissen őrölt bors, 1 teáskanál csípős pirospaprika, 1 csapot teáskanál őrölt római-kömény, 1.25 dl bárányhúsleves, vagy alaplé, 2 evőkanál aprított petrezselyem.
Ezenkívül.
Liszt a nyújtáshoz, 1 tojássárgája a megkenéshez, zsiradék a tepsihez.
Elkészítése!
A tésztához a lisztet gyúródeszkára szitáljuk és egy mélyedést készítünk a közepébe.Beletesszük a tojásfehérjét, 1,25 dl vizet, a citromlét, sót, és az egészet gyorsan tésztává dolgozzuk össze.Majd a tésztát egy nedves kendővel letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. A vajat megolvasztjuk. A tésztát vékonyan lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, és meglocsoljuk az olvasztott vajjal.Majd a tésztát minden oldala felől összehajtjuk, kinyújtjuk, és újra összehajtjuk. Ezt az eljárást háromszor ismételjük!Ezután a tésztából cipót formázunk, és a hűtőben további 10 percig állni hagyjuk.Addig elkészítjük a tölteléket,:töltelékhez a húst 1/2cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát, meghámozzuk és finomra aprítjuk.A répát is megtisztítjuk és kis kockára vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítunk, és megpirítjuk benne a húst. A vöröshagymát és a fokhagymát kicsit együtt sütjük vele. Hozzáadjuk a répát, a borsót, beleszórjuk a fűszereket, és beleöntjük a levest.Mérsékeljük a lángot és úgy 20- 25 percig főzzük. A főzési idő végére a folyadéknak teljesen elkel párolognia. A tölteléket megszórjuk petrezselyemmel, és hagyjuk kihűlni. Tésztát 30x50 cm-s lappá nyújtjuk, és 10 darab 12 cm átmerőjű korongot szaggatunk ki belőle. A korongok közepére szétosztjuk a tölteléket, majd két kézzel összehajtjuk a tésztát a töltelék felett úgy hogy a a szélek pontosan illeszkedjenek, és félköröket kapunk.Késháttal jól összenyomjuk a széleket, a tetejüket villával beszúrjuk majd ezt követően megkenjük tojássárgájával. A sütőt 180°c -ra melegítjük. A még megmaradt tésztából 10 kicsi virágot szaggatunk ki és rátesszük a tésztatáskákra. Végül a tésztatáskákat zsírozott tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük. A sütőben a (középső rácson) 20-25 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése