2011. június 3., péntek

Bableves

Szárazbab
(tarka vagy fehér-apró szemű)
0,5 kg-s csomag!

Főzés előtti este nagyobb tálba,hideg vízbe beáztatni,(megdagad, puhul)
Másnap nagy fazékba annyi vízzel,hogy épp ellepje,felforralni(kb:10 percig forrjon)
aztán azt a vizet leönteni róla.
Tiszta vízzel (meleg is lehet)bővebben felönteni és forralni (félpuha állapotig)
Közben kb:3 db répát 1 db fehérrépát megpucolunk,feldaraboljuk,megmosunk,és a félpuha babhoz hozzáadjuk.
Tovább főzni,só,kevés őrölt bors,esetleg piros arany,pirospaprika,ízesítéssel,1-2 gerezd fokhagyma is.
(pépes állapotban)
(Én szoktam bele tenni,amikor már a répa is kezd puhulni 1-2 szem krumplit is nagy kockára vágva)
Mindent puhára főzünk(bő vízben).
kb:3 evőkanálnyi(nem nagyon pubozott)
lisztből,zsíron vagy olajon híg(folyós)
rántást(világos) készíteni és forrásban lévő levesbe lassan bele csorgatni folyamatosan elkeverve.
Petrezselyem zölddel jól megszórni és még 5 percig forralás és készen is van.
Ha a bableveshez csülköt teszünk vágd legalább két felé, és a beáztatott babbal kezd főzni.Tehát az első 10 perces forralással a füstölt levét is leöntöd.
Aztán minden a fenti leírtak szerint.

Ezt a bableves receptet anyukám írta le nekünk, 1 cetlire hogy meglegyen, én meg gondoltam le írom hogy ne is tűnjön el. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése