2022. január 1., szombat

Lencse saláta

Roppant egyszerű recept,és nem kell hozzá sok minden, mi az eredeti recept adagot megfeleztük így 250g Lencse,  egy egész csülök,  1+fél lilahagyma,ízlés szerint só valamint bors és friss petrezselyem,6 egész babér levélre lesz szükség,  1 és fél dl víz,  ugyszintén 1 és fél evőkanál cukor, 3 gerezd fokhagyma, 2 közepes v-hagyma,  végűl egy kiskanál ecet.  
Elöször a lencsét átválogotjuk megmossuk és  10 órát áztatjuk közben majd 2×  lecseréljük a vizet alatta!  A csülköt másnap reggel jól megmossuk és egy neki kényelmes fazékba beleteszem adok hozzá   2 csapott ek sót,3db babérlevelet, 2 fej v-hagymát, néhány egészborsot és  felteszem  főni kb 4 órára. Ezalatt előkészítem a salátának a levet, a vizet kimérem és beleöntöm egy keverőtálba, hozzáadom a pici kávés kanálnyi sót, 1és fél csapot evökanál cukrot, ecetet, izlés szerint borsot összekeverem és beteszem a hűtöbe. Közben 2-3 óra elteltével a lencsét is elkezdem főzni, leszűröm az ázatott levét átöblítem és épp felöntöm hogy ellepje.  Adok hozzá  a maradék 3 db babérlevelet és a durvára összevágott 2db fokhagymát, és sót max 40 perc alatt  készre fözzük. Amíg a lencsét,és a csülköt fözzük a lila hagymát hoszára  felvágjuk és beleteszük a hűtőből kivett ecetes lébe és viszateszük a hídegre. Mikor a lencse készen van átszűrjük és  lehütjük, ha a sonka is készen van megvárjuk míg kíhűl !! Közben már feltettük a tojásokat főni 10 perc!
A kihűlt lencsét hozzákeverem a hagymás  saláta léhez valamint a felaprított petrezselymet. A sonkát tetszöleges darabokra felvágjuk és azt is hozzáadom és végül a tojást!
 Köszönet a Szokynak a recetért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése