2022. január 19., szerda

Első Beiglim

 Végre sok keresés kutás, a sok papír között megtakáltam az én drága Lázár Mamám beigli recetjét.Nem is kellett több bevásároltam a hazzávalójat és a múlt hétvégén meg is sütöttük

Hozzávalok,
Tészta;
4 rúd beiglihez!
60dkg liszt,
25dkg margarin,
1 egész tojás + 1 tojássárgája
6dkg cukor
2dkg élesztő csöp tejben feloldjuk!
3 evökanál tejföl
Összegyurni!!!
4 egyenlö részre elosztani, ( 1 gomboc 300 gramm legyen.)    majd
2 órát pihenni,hagyjuk!!!
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltekéket
Töltelék;  4 rúd beigli
2 diós-2 mákos
15dkg mazsola  rumaromával  felforralni kíhűlni hagyni!


31dkg dió és mák
25dkg cukor
2 kanál rum íz ( aroma)
1 egész citrom héja és annak leve
2 kanál barack íz ( aroma)
1 cs, vanilíás cukor
1 ek fahéj
( 1 Mákos bejglihez 377 g töltelék,és a Dióshoz 351 g töltelék fog kelleni.)
Ezalatt elkészítjűk a
Cukorszírupot. 
1,5dl víz
10-15 szegfűszeg (  teatojásba teszük)
30dkg cukor
Jól átforraljuk ,folyamatos keverés mellett és ezzel forrázuk le az összeálitott töltekéket. A tésztát kocka alakúra kinyujtjuk kb 3 mm és a kész tölteléket egyenlö részben elosztjuk  majd eloszlatjuk a tésztán ezután a bal-és a jobb oldalát felhajtjuk majd elkezdjuk fektekerni.
Tetejét tojássárgájával  kenjük le, hideg helyen pihentetjük pl, hűtöen  amíg meg nem szárad rajta a tojás, majd ezt megismételjük. Ha a második kenés is megszáradt akkor már a tojasfehérjevel kenjük le és mehet a sütőbe 200 fokon 35-40 percig sütjük

Ui;  kb 3 hétig is puha marad, garantáltan ha persze addig elnem fogy!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése