2012. február 15., szerda

Libamájas bükki gomba

Hozzávalók: 30 dkg liba- (csirke) máj, 15 dkg sertésmáj, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, 2 dkg só, 0,2 dkg törött bors, 0,01 dkg majoránna, 1 db babérlevél, 5 dkg liszt, 2dl tej, 2 db tojás,
0,2 dl konyak, 120 dkg gombafej, 10 dkg citrom, 2 dkg só, 6 dkg liszt,
4 db tojás, 30 dkg morzsa, 20 dkg zsír.
Párolt rizshez: 60 dkg rizs, 3 dkg só, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma.
Barna mártáshoz: 50 dkg csont, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 0,5 dkg fokhagyma, 5 dkg gombaszár, 1db babérlevél, 0,2 dkg bors, 3 dkg zsír, 1 dkg só, 3 dkg zsír, 1 dkg cukor, 8 dkg liszt, 5 dkg paradicsompüré, 1 dl vörösbor,0,02 dkg kakukkfű.
Nagy időigénye miatt a barna mártást ajánlott már előzőnap elkészíteni és a hűtőszekrénybe tenni. Az apróra vágott csontot, zöldségeket,fűszereket zsírban jó barnára lepirítjuk,majd felengedjük, megsózzuk és főzzük.Közben zsírban cukrot pirítunk, hozzáadjuk a lisztet és sötét barna rántást készítünk. Ezzel berántjuk a mártást, hozzáadjuk a paradicsompürét és a vörösbort,valamint a kakukkfüvet,és közepes lángon 2-3 óra hosszat forraljuk, időnkén NE felejtsük el megkeverni, tetejéről a zsírt szedjük le, és ha nagyon besűrűsödne felöntjük. Végül a csontokat kiszedjük belőle,átszűrjük, és még egyszer felforraljuk.
A kétféle májat felszeleteljük, majd a karikára vágjuk a hagymát és forró zsírban gyengén(épp, hogy) lepirítjuk. Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük és puhára pároljuk. Utána liszttel meghintjük és tejet adunk hozzá felforraljuk. Mindezt átszűrjük,és a felvert tojással megkötjük, konyakkal ízesítjük. A nagyjából egyforma méretű gombafejeket kevés, citromos, sós vízben megfőzzük, majd kiemeljük őket óvatosan, és hagyjuk megszáradni.Ezután 2-2 gombafejet összeillesztünk úgy hogy a már előzőleg elkészített májpürével megtöltjük őket, ez tartja majd össze a gombákat.A már megtöltött gombapárokat lisztben, majd tojásban, végül zsemlemorzsában óvatosan megforgatjuk, és forró zsírban világos pirosra sütjük. A megtisztított rizst több vízben megmossuk, le csöpögtetjük, majd beletesszük a forró zsírba, és kissé megforgatjuk benne. Ezután 2x annyi forró vizet adunk hozzá, mint amennyi a rizs mennyisége volt, megsózzuk, megkeverjük, majd gyors tűzőn, de nem nyílt lángon felforraljuk. Beletesszük az egészben hagyott hagymát, és fedővel letakarjuk közép meleg sütőben körülbelül 20 percig pároljuk. Ha már megpuhult, a hagymát kivesszük, és villával egy kicsit lazítsuk fel.

2 megjegyzés: