2012. február 29., szerda

Császár rétes

Hozzávalók a réteshez: 50 dkg liszt, 4 dkg zsír, 2 db tojássárgája, 0,5 dkg só, 0,1 dl ecet, 3 dkg zsír, 5 dkg liszt, 12 dkg zsír, 20 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor, 8 dkg tojás, 3 dl tejföl, és 10 dkg búzadara, 2 dkg vaníliás-cukor, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg porcukor.
Csokoládémártáshoz: 5 dl tej, fél rúd vanília, 15dkg csokoládé,5dkg cukor, 2 dkg liszt,
5 db tojássárgája, 0,3 dl,rum, 2 dl tejszín, 5 dkg kakaó, és 20 dkg cukor.
Rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk, közepére kevés zsírt teszünk, hozzáadjuk a tojássárgákat,majd csipetnyi sót és annyi langyos vizet-esetleg néhány csepp ecetet, teszünk hozzá,hogy középkeménységű tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk amíg a tészta el nem válik az ujjainktól és a deszkától, és kissé hólyagos lesz. Ezután kétfelé vágjuk.A kétfelé vágott tésztát egyenként jól megdolgozzuk vagyis át gyúrjuk,majd kerek cipó formára alakítjuk ki, tetejüket kevés zsírral megkenjük.Előmelegített lábasban letakarva 20-25 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: Pihentettet tésztát lisztel meghintet abroszra helyezzük, és a cipó alá nyúlva, mindkét kezünk fejével nyújtogatni kezdjük. Ezután lisztbe mártott kézzel óvatosan alányúlva, egyenletesen először az egyik oldalt, majd a másik oldalról az asztal szélén túl húzzuk a tésztát. Vastag szélét körben letépjük róla, a két cipó kinyújtásából nyert széleket később összegyúrjuk, és pihentetjük,majd azt is kinyújtjuk.A kinyújtott tésztát rövid ideig szikkadni hagyjuk,majd felolvasztott zsírral meg locsoljuk. A töltelék természete szerint, azt vagy az asztal egyik hosszában a tészta szélén egy hosszú csíkban rendezzük el, vagy egyszerűen egyenletesen szétterítjük a teljes felületen. Ezután az asztal hosszabbik oldala elé állva jobbról-balról felhajtjuk az asztalról lelógó tésztát,majd magunk előtt megfogjuk az abrosz két szélét, azt lassan megemelve és magunk felé húzva a betöltött rétest egyenletes,rúd alakú tekercsbe göngyöljük fel..Ezt olyan hosszú darabokra vágjuk fel, hogy a kizsírozott tepsiben elférjenek.A tetejüket zsírral megkenjük, és nem túl sütőben megsütjük. Ha megsütöttük rézsútosan kb: húsz darabra vágjuk.A császár rétes töltelékéhez a vajat cukorral, és tojássárgájával habosra keverjük,majd hozzáadjuk a tejfölt, búzadarát, és a vaníliás cukrot,mindezt jól összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tojások keményre vert habját.Mielőtt a tölteléket a kinyújtott és zsírral megkent réteslap szélére elrendeznénk egy csíkban, a tésztát szitált zsemlemorzsával szorjuk meg,hogy a rétes sütés közben ne ázzon szét.A szép ropogósra megsült rétest kevés porcukorral meghintve, különtálalt csokoládémártással adjuk.
Az utóbbihoz a tejet cukorral és vanílliával tesszük fel főni, közben egy edényben csokoládét olvasztunk.Ismét másik edényben a tojássárgákat cukorral habosra kikeverjük,majd hozzá keverjük a kakaóport, kevés lisztet, majd teljesen simára keverjük. Ehhez hozzáöntöm a felolvasztott csokoládét és elkeverem,majd a gyors keverés érdekében habverővel de nem túl erős fokozaton hozzáöntöm a forró tejet. Közebes tűzőn további keverés mellett forrpontig hevítjük, de felforrnia nem szabad.Mart a tojás, össze fog futni benne.Ha kissé lehűlt, gyors keverés közben vékony sugárban, a tejszínhabhoz adjuk lassan, végül rummal ízesítjük. .

2 megjegyzés: