2011. április 18., hétfő

Húsvéti Kiskacsák

Hozzávalók. (kb úgy 10darabhoz)
50 dkg finom liszt
3 dkg friss élesztő (3/4 kocka)
6 dkg cukor
2,5 dl langyos tej
6 dkg vaj
1 tojás, és 2 tojássárgája
1 csípet só
20 dkg eperlekvár
A díszítéshez : néhány szem mazsola, 2 evőkanál porcukor, és 3 teáskanál citromlére lesz szükség.
Ezen kívül szükség lesz még egy kis vajra is a tepsi kikenéséhez.
Elkészítése
A lisztet egy tálba át szitáljuk,a közepébe egy mélyedést nyomunk majd a belemorzsolt élesztőt egy kis cukorral , liszttel, és a tejjel kovásszá keverjük.Letakarjuk és úgy 15 percig kelesztjük.Majd belekeverjük a maradék cukrot, a megolvasztott vajat, az egész tojást, meg a sót,.
A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, majd újabb 15 percet pihentetjük.Addig a tepsit vékonyan kivajazzuk,majd a tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 20 db 8 cm-s átmerőjű kört vágunk ki belőle.A körök szélet tojássárgájával kenjük meg a közepére egy kanál segítségével lekvár teszünk 2-2 db egymásra fejezünk és a szélüket jól összenyomjuk.Majd a tepsire helyezzük őket és a maradék tésztából csőrös kacsafejeket formázunk, majd megkenjük tojássárgájával őket és jól a nagy körökre nyomjuk őket. A már kész kacsákat 15 percig a tepsin kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük úgy 220c-ra, ( légkeveréses) 200c-ra.A kacsákat még egyszer megkenjük tojássárgájával, és a sütőbe (középen) 15 percig sütjük. Végül a porcukrot kikeverjük a citromlével, és a mazsolákat az elkészített cukormáz segítségével szemnek a kis kacsákra ragasztjuk.

2 megjegyzés: