2023. szeptember 16., szombat

Első Szilvalekvárom

 2,5 Kg Szilvát megmosunk, szedjuk kétfelé   a magjátol szabaditsuk meg! Vágjuk a feleket hosszába ketté, törjük meg ezután kiszemelt lábasba helyezük majd 1 kilónként adunk hozzá 0,2 kg cukrot, de ne feledjük ez adtol is függ milyen érett a gyümölcsünk!! Mert  minél éretteb egy gyümölcs annál nagyobb a cukor tartalma. Szóval a hozzáadott cukrot  ovatosan bele keverjük.  1 és felesen főzzük, közben csapot evőkanálnyi fahéjat hintünk bele valamint   teatojásba teszünk 6-7 szem szegfűszeget és belelógatjuk adunk hozzá rumaromát is!  Nehagyjuk egyedül sokáig, gyakran keverjük meg nehogy leégjen. Én főztem két és fél órán keresztűl.


Még fórrón  már kiforralt üvegekbe töltjük szinültig. Celofánnal lezárjuk kupakot erősen rácsavarjuk. Kb öt percig fejjel lefelé lerakjuk. Majd száraz dunsztba helyezzük maximum két kétre. Mi hűtőtáskába tesszük, vastag takatóval lefedjük, hogy lassan hűljön ki. 

Megjegyzés:  A lekvár fözésnek sok fajtája van de,  a sárgabaracklekvár készítésekor,ez a modszer,bevált. ísteni finom!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése