Hozzávalok!
3dl, tej; 4 ek, cukor; 2,5dkg élesztő; 1cs, vaniliás cukor; 1 tojássárgája; 7 dkg margarin; 5oog finomliszt; és 1 kk, só;
Sütéshez; étolaj; Tálaláshoz, lekvár és porcukor!
A lisztet kimérjük és átszítáljuk majd hozzákeverjük az egy csapot kiskánál sót.
E közben, 1 kiskanál cukrot valamint, 1dl tejet külön edénybe kimérjük és megmelegítjük. Ha ez megvan hozzá morzsoljuk az élesztőt végül nyakon öntjük egy kiskanál lisztel és meleg helyre tesszük kb; 10 perc alatt fel fut. Addig a maradék tejbe bele tesszük a 4 e, kanál cukrot és egy csomag vaniliás cukrot majd megmikrozzuk.
Amig a mikró teszi a dolgát a listhez adjuk az olvasztott vajat és a tojássárgáját is. Majd a meleg cukros tejet ráöntjük elkezjük dagasztani és közben a jól felfutott élesztőt se felejtsük el hozzáadni . Jól kidagaszuk 10-15 perc alatt majd meleg helyre teszük 1 órára kelni.. Amikor már a duplájára dagadt, átgyúrjuk majd egy lisztezet deszkán 1cm vastagra kinyújtjuk :) végül tetszés szerint kiszagatjuk pogácsaszaggatóval. Nekem a jó régi nagyi féle ( több mint 100 éves) a kedvencem !! Közben az olajunk is felhevült igy a kiszagatott fánkok amik kiszagatott formájukban is a duplájára keltek kilyukasztjuk a közepüket és kisütjük mindkét oldalukat . Lekvárral és porcukarral megszórva tálaljuk.
Ebböl az addagból úgy 30db jött ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése